Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

pátek 15. dubna 2016

Kvásková bábovka

150g aktivovaného žitného kvásku
300g celozrnné ječné mouky (může být i jiná)
300g polohrubé pšeničné mouky BIO
250g vody (odstáté)
250g mléka (já dávám rostlinné)
1 vejce
50g kakaového másla (rozpustit) může být i klasické máslo
100g třtinového cukru
100g medu
100g sušeného ovoce (já dala rozinky a meruňky)
100g oříšků (já dala vlašské a lískové)
rum
citronové šťáva z 1/2 citronu
nepražené kakao na obarvení části těsta (nemusí být)

Nejdříve smícháme kvásek z vodou a ječnou moukou, s pár kapkami citronové šťávy a kávovou lžičkou cukru. 


Pořádně zamícháme a neprodyšně přikryté, aby těsto nevysychalo, necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom přidáme ostatní suroviny, prohněteme a nandáme do formy (pokud chceme, můžeme část těsta obarvit kakaem). Pokud nemáte silikonou formu, bude potřeba formu vymazat a vysypat. Neprodyšně přikryté, aby těsto nevysychalo, necháme ještě 2-3 hodiny nakynout.


Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu (zkoušíme špejlí).

Kváskové pečivo je nutné nechat pořádně vychladnout na mřížce a krájet by se mělo ideálně po několika hodinách odpočinku....ale minimálně zcela vychladlé, aby se nezdrclo.



Kvásková bábovka není lehounká a nadýchaná...je to spíš sytá svačinka pevné (spíš chlebové) konzistence. Je prostě úplně jiná, trošku připomíná mazanec a hlavně je výborná!
Velkou výhodou také je, že i po třech dnech byla pořád stejná...nevysychá a netvrdne.

No a naše mládě mělo vydatnou svačinku na několik dní, což jí vůbec nevadilo, protože jí hodně chutnala :)



Žádné komentáře:

Okomentovat