Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Translate

úterý 8. března 2016

Kváskové housky, rohlíky...dalamánky



Na 12 kousků:
150 g aktivovaného kvásku (měla jsem žitný)
500 g BIO hladké pšeničné mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
50 g pohankové mouky
10 g soli
špetka kurkumy (nemusí být)
260 - 300 g odstáté vody (nejdřív cca 250 a zbytek podle potřeby)
2 pol.lžíce kvalitního rostlinného oleje

Na potření 1 vejce

Něco na posypání – semínka, hrubá sůl, mák,…


Kvásek, 250 g vody, a třetinu mouky nejdříve opatrně rozmícháme na kašičku, přidáme zbytek mouky, sůl, kurkumu a olej a hněteme…zbytek vody doléváme podle potřeby, dokud nevznikne tuhé těsto, které se nelepí…dobře propracujeme. Přikryté necháme kynout (pod pokličkou, víkem nebo dáme do igelitky, těsto si udělá teplé a vlhké prostředí, aby dobře kynulo a neosychalo…utěrka nestačí) v pokojové teplotě 2 – 3 hod…během kynutí alespoň jednou těsto překládáme – propracujeme.



Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé uděláme váleček, který rozdělíme na třetiny = 12 stejných kousků těsta. Z každé porce uděláme bulky, rohlíky, pletýnky,…



Pečivo naskládáme na plech s peč.papírem a necháme ještě cca hodinu kynout a rovnou si rozpálíme troubu na 220°C. Po vykynutí dáme na dno trouby plech s vodou, housky potřeme vajíčkem a posypeme, čím chceme. Pečeme cca 12 - 15 minut – hlídáme barvu.

Na mřížce necháme úplně vychladnout....


...skladujeme zabalené v utěrce...dobrou chuť :)


Chutí připomínají dalamánky.