Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

čtvrtek 21. ledna 2016

Mazanec nebo Vánočka

2 opravdu velké mazance / vánočky 

500 g hladké špaldové mouky 
500 g celozrnné špaldové mouky  
250 g jemného třtinového cukru 
citronová kůra z 1 citronu (chemicky neošetřený!!!)
vanilka z poloviny lusku
1 kávová lžička soli 
100g rozinek
200g mandlí nasekaných nahrubo
250 g másla + kousek na potření    
5 žloutků  + 3 bílky            
1 lžíce rumu
60 g čerstvého droždí 
Muškátový oříšek (nemusí být)
před pečením: 2 rozšlehané bílky a 50g mandlí


Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.

Nejdříve si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí, zamícháme, zasypeme troškou hladké mouky a necháme kynout. 
Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout.
Do mísy dáme nejdříve sypké suroviny, pak tekuté a nakonec mandle a rozinky. Vypracujeme tužší těsto (musíme dobře propracovat, dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy). 
Těsto necháme kynout na teplém místě alespoň hodinu. 
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple. 
Poté potřeme našlehaným bílkem, posypeme plátky mandlí.
Pečeme nejdřív cca 10 minut na 190C, pak stáhnout teplotu na 160C a péct dalších cca 40 - 50 minut....zkoušíme špejlí. Na dno trouby můžeme dát 2 dcl vody, aby se předešlo vysušení.
Hned na horký mazanec / vánočku dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme. Krásně se rozvoní :)


S dobrou pomocnicí to jde samo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat